ملیحه فلاح | شهرآرانیوز - در آخرین گزارش با تیتر «احیای ضعیف بودجه زیارت» علاوه بر مرور خاطرات این ردیف بودجه از تولد تا فراموشی و احیای نصف ونیمه آن، از اختصاص ۲۰۰ میلیارد تومان در سال جاری برای خراسان رضوی در سقف دوم بودجه (یعنی اگر درآمد دولت محقق شود، این بودجه تخصیص مییابد) و تحقق ۱۵ درصدی آن نوشتیم. همچنین باتوجه به اینکه اجرای بسیاری از پروژهها و خرج ومخارج در کشور ما درست یا غلط به نرخ ارز گره خورده است، آنجا حساب کردیم که اگر تغییرات قیمت دلار را در این سالها درنظر بگیریم، ۲۰۰ میلیارد تومان در ۱۳ سال قبل که میانگین قیمت دلار هزار تومان بود، حالا معادل حداقل ۸ هزار میلیارد تومان امسال است.
نماینده مردم مشهد و کلات در مجلس شورای اسلامی با اشاره به تلاش انجام گرفته برای بازگرداندن ردیف بودجه زیارت به لایحه بودجه دولت، به شهرآرا میگوید: بعد از تلاشهای انجام گرفته، ردیف زیارت در لایحه بودجه دولت وارد شد، اما مبلغ آن بسیار اندک است و دیده شدن مشهد درکنار دیگر شهرهای زیارتی باتوجه به موقعیت این شهر فراملی و اهمیت و حساسیت آن، ایراد دیگری است که ما به این ردیف وارد کردیم.
فاطمه رحمانی ادامه میدهد: حالا که این ردیف وارد بودجه شده است، به دنبال آن هستیم که با صحبت و رایزنی، این مبلغ را افزایش دهیم. نمیگوییم مبلغی درخور مشهد، اما تلاش میکنیم این رقم را افزایش دهیم و رقم خوبی جایگزین این مبلغ اندک شود.
برای بررسی نیازهای زیرساختی مشهد به منظور توسعه گردشگری زیارت و اهمیت وجود بودجه ملی برای این موضوع به سراغ یک کارشناس حوزه گردشگری و از اعضای کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی خراسان رضوی رفته ایم. مهدی آجیلیان میگوید: اگر همه این رقم را به مشهد بدهند، بازهم این اعداد و ارقام فکاهی است، حتی اگر رسانه ملی به ما یارانه بدهد، هزینه تبلیغ برای تشویق سفر در روزهای خلوت و ایجاد رویدادهای زیارتی جدید برای جذب بیشتر زائر، چندین برابر این بودجه میشود و اصلا با این ارقام نمیتوانیم به احیای زیرساختهای گردشگری ازجمله اماکن اقامتی و حمل و نقل موفق شویم.
وی با اشاره به صدماتی که به این صنعت در سالهای اخیر وارد شده است، بر لزوم وجود نگاه ملی به این حوزه تأکید میکند و میگوید: هرچند در سالهای گذشته مسئولان در کلام، تأکید ویژهای بر لزوم افزایش جذب گردشگر و زائر کردند، اتفاقی که در بودجه افتاده است، نشان میدهد برخی متوجه نیستند برای عملی شدن این خواسته به یک حرکت بزرگ برای خروج صنعت گردشگری از کما نیاز داریم.
عضو کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی استان میگوید: اقامت و حمل ونقل، زنجیره اصلی سفر هستند که برای جذب زائر در مشهد باید در این زمینهها به کیفیت بهتری برسیم. آیا حمل ونقل ما چه در راهها و چه ریلی و هوایی باید این وضعیت را داشته باشد؟ چرا با وجود بیش از ۵۰ درصد هتلهای کشور در مشهد، حتی یکی از هتلهای شهر ما در رتبه بندی هتلهای باکیفیت در ۱۰ رتبه اول قرار ندارد؟ آجیلیان بلافاصله به سؤالهای خود این طور پاسخ میدهد: همه اینها به دلیل کمبود زیرساخت و بی توجهی به آن در مشهد به عنوان قطب گردشگری زیارت است. سالیان سال باتوجه به دیده نشدن گردشگری زیارت در بودجههای سنواتی، شاهد ایجاد گسلهایی در این حوزه هستیم که روزبه روز درحال افزایش است.
او با اشاره به اینکه پایه صنعت گردشگری، اقامت است و مشهد هم زمان قطب گردشگری زیارت و قطب هتل داری است، میافزاید: متأسفانه در سالهای اخیر به زیرساختهای حوزه اقامت بی توجهی شده و تمرکز بر افزایش تعداد این واحدها بدون درنظر گرفتن زیرساختهای کیفی بوده است. اکنون حاکمیت باید کمک کند تا این سرمایه بزرگ که در حوزه اقامت وجود دارد، بتواند خدمات خود را به روز کند. کارشناس حوزه گردشگری کشورمان با تأکید بر نیاز به تقویت زیربنا و استانداردسازی زیرساختهای گردشگری میگوید: اکنون شاهد زیارت باکرامت که مدنظر دلسوزان کشور است، نیستیم و هر روز به تنزل در این زمینه نزدیک میشویم. اگر مسئولان کشوری بودجهای مناسب به این موضوع اختصاص ندهند و حمایت و تسهیلگری در این زمینه صورت نگیرد، شاهد کاهش رضایتمندی زائران و گردشگران خواهیم بود که در درازمدت ضربه مهلکی را به این صنعت وارد میکند.
باتوجه به آمار ورود ۳۰ میلیون زائر در سال پیش از شیوع کرونا، طبیعی است که مجاوران این شهر برای پذیرایی از این جمعیت، نیاز به مساعدت مالی دولت داشته باشند. برای اجرای شعارهایی مانند زیارت آسان، زیارت باکرامت، میزبانی از میهمانان مضجع شریف امام مهربانیها و... نیاز است که زیرساختهای مناسب شهری و گردشگری برای حضور این حجم از زائر فراهم شود تا شاهد ضعف در پذیرایی از میهمان امام رضا (ع) به ویژه در ایام شلوغ سال مانند نوروز و دهه آخر صفر نباشیم.
برای تحقق این هدف، ردیف بودجههایی مانند زیارت مفید است، اما با ارقام ۱۰۰ یا ۲۰۰ میلیارد تومان نمیشود اقدام زیرساختی درخوری در این حوزه انجام داد، بنابراین نیاز است به بودجههای مشهد از آب و راه بگیرید تا اقامت و حمل ونقل یک نگاه ملی وجود داشته باشد و اکنون که در فصل بودجه هستیم، زمان چانه زنی برای افزایش ردیفهای مربوط به مشهد الرضا (ع) است.